link
facebook login BAYADERKA : Quiche z makrela, koperkiem i pomidorkami

sobota, 17 czerwca 2017

Quiche z makrela, koperkiem i pomidorkami

Czerwiec to czas, kiedy to coraz czesciej myslimy o koncu roku. Dla mnie samej to czas pisania swiadectw opisowych, zapinania wielu zadan na przyslowiowy ostatni guzik i powolnego przygotowywania sie do nowego roku szkolnego. Jednym slowem- pracy jest sporo. Dodatkowo nadal biegam i trenuje po pracy i juz niebawem czeka mnie kolejny start. Ale o tym innym razem.
Jako ze czasem i jego nadmiarem ostatnio nie grzeszymy w domu, taka wlasnie quiche moze okazac sie dobrym pomyslem na szybka i smaczna kolacje. Wyglada i pachnie pieknie, jest tez stosunkowo prosta w przygotowaniu.
 Quiche z wedzona makrela, koperkiem i pomidorkami

3 lyzki swiezego mlodego szpinaku
3 jajka
180 g ciasta francuskiego, cienko rozwalkowanego
1/3 szklanki smietany slodkiej
2 lyzki swiezego posiekanego koperku
jeden ugotowany batat, pokrojony w kostke (opcjonalnie)
pieprz
sol
2 pomidory, pokrojone w osemki
2 lyzki potartego sera
jeden filet wedzonej makreli, ok. 80 g

1. W misce rozklocamy jajka i laczymy je z serem, smietana, pieprzem i sola.
2. Na dno formy wykladamy rozwalkowane ciasto francuskie, robimy to bardzo dokladnie. Forme z ciastem wkladamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i podpiekamy na zloto-brazowy kolor.
3. Forme z ciastem wyjmujemy, studzimy krotko i wykladamy na wierzch: pokrojone pomidorki, pokrojona w kawaleczki makrele, szpinak, bataty, posiekany koperek.
4. Calosc zalewamy masa jajeczna, ktora przygotowalismy w misce.
5. Forme z quiche wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na okolo 25-30 minut az wierzch sie lekki zrumieni i zetnie. Podajemy na cieplo.

 

1 komentarz:

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers