link
facebook login BAYADERKA : Babka migdalowa z pralina

niedziela, 9 kwietnia 2017

Babka migdalowa z pralina



Pyszna i prosta w przygotowaniu babka migdalowa, ktora mozna spokojnie przygotowac bez uzycia miksera.
Skladniki dzielimy na mokre I na suche I w taki sposob je laczymy (patrz nizej). Calosc udekorowalam frostingiem z kremowego serka i pyszna, chrupiaca pralina migdalowa, bez ktorej babka nie smakuje juz tak dobrze. Polecam upiec na zblizajace sie Swieta.


Babka migdalowa z pralina
skladniki na niewielka forme o srednicy 22 cm


3 jajka
120 ml smietany slodkiej (30 % tluszczu)
1,5 lyzeczki aromatu migdalowego
1/2 lyzeczki aromatu waniliowego
3 lyzki jogurtu naturalnego
150 g cukru
170 g maki pszennej
1,5 lyzeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

dodatkowo:
3 lyzki platkow migdalowych
3 lyzki cukru perlowego

na frosting:
100 g serka kremowego, typu Philadelphia
100 g cukru pudru

na praline
5 lyzek platkow migdalowych
3 lyzki cukru
lyzka masla dobrego

Skladniki mokre (rozklocone jajka, jogurt, smietane, aromaty) mieszamy w jednej misce. Nastepnie mieszamy te skladniki z cukrem.
Nad drugim, osobnym naczyniem przesiewamy make z proszkiem i dodajemy odrobine soli.
Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni Celsjusza. Forme z kominem natluszczamy delikatnie maslem i nastepnie wysypujemy lyzka bulki tartej.
Skladniki mokre i suche laczymy ze soba za pomoca widelca. Ciasto wylewamy rownomiernie do przygotowanej formy. Wyrownujemy wierzch szpatulka. Opcjonalnie, mozna wierzch wysypac cukrem perlowym i platkami migdalowymi.

Pieczemy ciasto w podanej temperaturze ok. 38 minut , do tzw. suchego patyczka.
Wyjmujemy ostroznie forme z ciastem i odstawiamy do calkowitego przestudzenia.
Po czym przygotowujemy frosting. Serek kremowy ucieramy bardzo dokladnie z cukrem pudrem.
Wystudzona babke dekorujemy frostingiem i odstawiamy w schlodzone miejsce.

Przygotowujemy praline. Na rozgrzana patelnie wrzucamy maslo, cukier. Ciagle mieszajac doprowadzamy do lekkiego zbrazowienia- caly czas obserwujemy skladniki. nastepnie wrzucamy platki migdalowe i mieszajac (przewracajac drewniana lopatka) doprowadzamy do lekkiego skarmelizowania platkow- powinny miec lekki brazowy kolor i byc chrupiace. Jak tylko doprowadzimy do skarmelizowania migdalow, natychmiast je zdejmujemy z patelni i przerzucamy na arkusz papieru do pieczenia. Studzimy. Wystudzona pralina dekorujemy babke.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers