link
facebook login BAYADERKA : Mus jezynowy/ Blackberry mousse

niedziela, 2 września 2012

Mus jezynowy/ Blackberry mousse






Jezyny, po raz kolejny :)
Tym razem w postaci prostego musu owocowego o bardzo delikatnej konsystencji.
Przepis do przygotowania w niecaly kwadrans.


Mus jezynowy
ok. 5-6 niewielkich porcji

3 bialka
2, 5 lyzeczki zelatyny
270 g jezyn
150 ml smietanki kremowki
40 g cukru pudru
szczypta soli
2-3 lyzki goracej wody


Jezyny misujemy na gladko. Ubijamy smietanke na sztywno.
Bialka ubijamy na beze, dodajac szczypte soli. Powoli dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywno.
W kilku lyzkach goracej wody rozpuszczamy zelatyne, studzimy ja lekko. Laczymy, za pomoca miksera, z jezynami. Owoce laczymy ze smietanka. Ubite bialka z cukrem laczymy delikatnie z masa owocowa, najlepiej szpatulka.
Dzielimy przygotowana mase pomiedzy kieliszki albo pucharki.
Wstawiamy do lodowki i chlodzimy az mus stezeje, tj. okolo kilku godzin.
Podajemy z swiezymi owocami, mozna tez z listkami swiezej miety.
Smacznego :)


26 komentarzy:

  1. Cudne zdjęcia. Mam ochotę na jeżyny...

    OdpowiedzUsuń
  2. obłędny kolor i smak na pewno też:)

    OdpowiedzUsuń
  3. nie wiem, co najlepsze, co najpiękniejsze? smak, kolor, czy podanie?:)

    OdpowiedzUsuń
  4. nie dość, że ma pewnie obłędny smak , to jeszcze ten STYL ! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. ależ kolor! bardzo apetycznie dzisiaj u Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Teraz mam ochotę nie tylko na sama jeżyny, ale jeszcze na taki mus!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda genialnie;) Chętnie bym spróbowała.

    OdpowiedzUsuń
  8. zdjęcia cudne!:) a ten musik mmmm pychota:D

    OdpowiedzUsuń
  9. Co tu dużo mówić, po prostu PYCHA!:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo dziekuje Kazdej za tak mile komentarze :) Pozdrawiam cieplo.

    OdpowiedzUsuń
  11. wyglada genialnie! poprosze takie z dostawa do domu ;p

    OdpowiedzUsuń
  12. Wstyd się przynać, ale ja w tym roku nie przyrządziłam jeszcze nic z jeżyn. Pora nadrobić zaległości! :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Mam pytanie z zupełnie innej beczki, niż kulinarnej.
    Jak nazywa się trzcionka z napisu "Blackberry Mousse"??

    OdpowiedzUsuń
  14. Agnieszko! Wspaniały! Zrobię na pewno, bo uwielbiam jeżyny i mam ich jeszcze mnóstwo w ogrodzie:)
    U mnie też jeżynowo;)
    Pozdrawiam Cię serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  15. Agnieszko, przepiękne zdjęcia, cudowny mus! Uwielbiam takie propozycje. Szkoda,że nie mam jeżyn.
    Pozdrawiam.:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo dziekuje :) Ciesze sie ze mus sie spodobal :)

    OdpowiedzUsuń
  17. mniam! za czernice dałabym się pokroić

    OdpowiedzUsuń
  18. Ładne światło i nastrój piękny się zrobił. Szkoda zjadać :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Dziękuję bardzo za nazwę czcionki:-))))

    OdpowiedzUsuń
  20. These look heavenly! I love the intense color and the creamy texture of the mousse... I'm featuring this post in today's Food Fetish Friday (with a link-back and attribution as always). Thank you so much for keeping me inspired with such delicious creations...

    OdpowiedzUsuń
  21. Uwielbiam, niestety w tym roku nie udało mi się zdobyć jeżyn :(

    OdpowiedzUsuń
  22. Kocham jeżyny; jak już dojrzeją, z pewnością taki mus przygotuję :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers