link
facebook login BAYADERKA : Domowe chipsy z marchewki, buraczkow i ziemniakow

piątek, 7 września 2012

Domowe chipsy z marchewki, buraczkow i ziemniakow


Takie domowe chipsy z korzeni warzyw potrafia naprawde uzaleznic. Mozna je przygotowac w warunkach domowych ale potrzeba do tego: mandoliny, ktora pozwoli na dokladne pokrojenie warzyw w idealnie rowne plastry, troche cierpliwosci i pewnie nieco wprawy.
Istnieja dwie metody przygotowania chipsow w domu: metoda garnkowa i piekarnik. Przez ostatnie kilka tygodni wyprobowywalam obie. Mysle, ze zarowno pierwszy sposob jak i drugi ma i wady, i zalety. Jezeli zdecydujemy sie smazyc chipsy w garnku, to bedzie to szybszy sposob, ale tez wymagajacy od nas wiecej uwagi, wprawy. Pewne rzeczy trzeba bedzie robic na wyczucie, szybciej zdjac z plomienia, bo przeciez moga szybciej sie spalic, a i tez takie chipsy sa bardziej tluste, ale i tez zdecydowanie bardziej chrupiace.
Natomiast przygotowanie chipsow w piekarniku jest o tyle latwiejsze ze nie trzeba ich ''dogladac'' tak czesto tak jak tych smazonych w garnku no i caly proces jest bardziej rozciagniety w czasie. Chipsy z piekarnika nie sa tez az tak chrupiace. Mysle ze kazdy musi znalezc sposob na domowe chipsy jaki bedzie mu pasowal. Ja pozostaje wierna przy smazeniu ich w garnku.
To tyle jesli chodzi o sposoby. Co do urzadzen i i tym podobnych: potrzeba nam tylko garnka, sitka, papierowych recznikow kuchennych i co naprawde wazne, mandoliny albo bardzo dobrego noza i niesamowitej wprawy w krojeniu warzyw.


Domowe chipsy z marchewki, buraczkow, ziemniaka.

okolo 2-3 surowych buraczkow, nieduzych, obranych ze skorki
okolo 2 duzych ziemniakow
okolo 2 marchewek

olej
sol morska albo zwykla
pieprz
ziola, wedle upodobania


Warzywa obrane ze skorki, tniemy mandolina na bardzo rowne plasterki.
Olej rozgrzewamy w wiekszym glebokim garnku, na duzym plomieniu. Kiedy juz bedzie bardzo goracy ( mozna wrzucic kawalek warzywa i sprawdzic) wrzucamy ostroznie po kilka plastrow warzyw. I tak: smazymy osobno buraczki, osobno ziemniaki, osobno marchewke.
Olej powinien bulgotac przy smazeniu, warzywa tracic na rozmiarze. Po okolo dwoch minutach smazenia, chwytamy garnek za raczke, ostroznie, i wstrzasamy garnkiem na okolo 10 cm nad plomieniem. Wstawiamy garnek z olejem na plomien, smazymy chipsy dalej. Tuz przed tym jak beda gotowe, brzegi warzyw brazowieja, na plasterkach pojawiaja sie male pecherzyki. Mozna wyjac jednego i sprawdzic czy jest chrupiacy. Jezeli bedzie, wyjmujemy reszte na sitko, odsaczamy olej. Wykladamy chipsy na papierowe reczniczki, odciskamy delikatnie olej, dopiero pozniej posypujemy sola i ewentualnie pieprzem.
Postepujemy podobnie z kolejna partia warzyw. Domowe chipsy mozna przechowywac do maximum 2 dni.
Smacznego :)

8 komentarzy:

  1. Zdrowa wersja chipsów :) Ja najbardziej lubię z buraków.

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie chipsy. Ostatnio robiłam z marchewki, pietruszki i selera, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie chipsy można chrupać... na zdrowie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny pomysł! Zdrowe, domowe chipsy. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny zamiennik dla kupnych chipsów

    OdpowiedzUsuń
  6. nie tylko fajny , zdrowy , smaczny ,ale fotogeniczny pomysł

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers