link
facebook login BAYADERKA : CEBULAKI

piątek, 25 lutego 2011

CEBULAKI

Są rodzajem bułek pieczonych na bazie mąki razowej. I chociaż sa wyrabiane z dodatkiem tartego sera żćłtego, cebula wyraźnie dominuje. Ser żołty nadaje tym bułkom delikatności i wyjątkowej miękkości.
I jeżeli lubicie pieczywo razowe i nie wyobrażacie sobie zjedzenia talerza zupy bez chleba na Waszym stole, cebulaki sa właśnie do tego stworzone.


Składniki:

-40 dag drożdży piekarskich                                                         
-jajka                                                                                                     
-sól                             
-łyżka cukru
-150 g potartego sera żćłtego                                                 
-około 3 cebul średniej wielkości
-2 szklanki mleka
- około 500 g mąki razowej
-olej
-łyżka masła

Wykonanie:

1. Zarobić rozczyn drożdżowy: drożdże połączyć z letnim mlekiem i 5 łyżkami mąki. Odstawic, pod przykryciem, do wyrośnięcia na około 15-20 minut. W międzyczasie pokroić cebulę w kostkę, roztopić na patelni masło i podsmażyc cebulkę na lekko brązowy kolor.

2. Następnie połaczyć mąkę z cukrem, szczyptą soli, 2 jajkami i szklanką mleka, serem i ostudzoną cebulą. Po czym dodać do tego gotowy rozczyn.Wymieszać
dokładnie i zarobić w taki sposób, aby dostało się do ciasta jak najwięcej pęcherzyków powietrza (co będzie widoczne).
Przykryć czystym i suchym materiałem, np. płćtnem i odstawić do wyrośnięcia na około 45 minut, aby podwoiło swą objętość.

3. W tym czasie wykładamy pergaminem nasze formy do pieczenia. Będziemy potrzebować około trzech rozmiarow 24 x 30cm.

4. Kiedy ciasto drożdżowe będzie już gotowe, aby je wyrabiać na stolnicy, nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
Przekładamy ciasto na stolnicę (podsypaną mąką) i wyrabiamy z niego kulę, w taki sam sposób postępując jak z ciastem na chleb.
Nie powinno to trwać krócej niż 10 minut.

5. Dzielimy ciasto na trzy części i rozwałkowujemy. Rozwałkowane, na grubosc 10mm, ciasto nawilżamy olejem. I zwijamy w rulon. Następnie kroimy zaczynając od prawego końca na okrągłe kawałki około trzycentymetrowe. Każdy z tych kawałkow wykładamy na pergaminie tak, aby przekrój kawałka był widoczny.
Tak samo postępujemy z resztą ciasta. Po wyłożeniu kawałków na pergamin należy każdy posmarować roztrzepanym jajkiem i piec, az zbrązowieją.

Smacznego!:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers